Przyczyny moich problemów

3
886 / 12
Zgłoś
Doładuj więcej

Aby dodać komentarz zaloguj się proszę.

Komentarze:

  • Rżewski
    Rżewski 3 lata temu Odpowiedz

    Po pierwsze, jacy 'wszyscy'? Celiakia dotyka mniej więcej 0.3-0.2% populacji generalnej, przy czym obejmuje to wszystkie przypadki, od lekkich i niemalże niezauważalnych po bardzo ciężkie. Dlatego przy niskim zagęszczeniu ludności i wysokiej śmiertelności z byle powodu, kłopoty żołądkowe były znacznie mniej zauważalne, niż dzisiaj. A że spora część ludzie spanikowała i zaczęła uważać, że gluten jest niezdrowy to już inny temat. Po drugie, chleb wcale nie jest tak powszechny, jak by się wydawało. W Azji wschodniej podstawą wyżywienia od tysięcy lat jest ryż, w obu Amerykach - kukurydza i komosa. Jadalne części tych roślin nie zawierają glutenu. Po trzecie, najsilniejszą reakcję wywołują prolaminy znajdujące się w pszenicy, która nawet w rejonach znanych z produkcji zbóż zdominowała uprawy stosunkowo niedawno, po wprowadzeniu nowoczesnych metod melioracji i nawożenia. Do niedawna nawet w rejonach znanych jako 'spichlerz Europy' głównym zbożem było żyto (zawarte w nim sekaliny wywołują słabszą reakcję niż gliadyny) i owies (zwykle dobrze tolerowany przez osoby chore na celiakię). We wczesnym XVIII wieku, nawet na bardzo żyznych ukraińskich czarnoziemach pszenica stanowiła co najwyżej 10-15% wszystkich upraw. Dodatkowo, w Azji wschodniej i na subkontynencie Indyjskim powszechnie uprawiano proso, w Afryce, obok prosa, także sorgo, zaś w Azji zachodniej i Europie powszechna była gryka. Żadna z tych trzech roślin nie powoduje problemów u osób z celiakią. Biały chleb pszeniczny jeszcze na początku wieku XX był w wielu miejscach rarytasem, a nie podstawą wyżywienia. Podsumowując, celiakia występowała od tysięcy lat, ale główne źródło glutenu było znacznie mniej rozpowszechnione niż obecnie, przez co choroba objawiała się duzo rzadziej. Ponadto, przy, oględnie mówiąc, kiepskim stanie medycyny i biologii przed końcem XIX wieku, ludzie po prostu uznawali, że ktoś jest 'słabego zdrowia' nie będąc w stanie połączyć tego z jedzeniem i tak rzadko występującej pszenicy.

    0
  • felixone
    felixone 4 lata temu Odpowiedz

    Gluten NIE jest szkodliwy jeśli nie masz celiakii albo uczulenia. Ludzie popadli w jakąś paranoję na jego punkcie... Gluten to białko powstające dopiero po połączeniu gliadyny z gluteniną przy zagniataniu mąki z wodą. Pełni funkcję strukturotwórczą, tzn. chcemy go sporo w chlebie i ciastach drożdżowych, aby były wysokie, puchate, o odpowiednio dużych porach i żeby się z nimi wygodnie pracowało przy zagniataniu, natomiast w kruchych mało, by nie było gumiaste. Można określić kilka jego parametrów, m.in. siłę i rozpływalność, bo to jest naprawdę znaczący element przy komponowaniu mąki i wypieku pieczywa. Jego udział w puli wszystkich białek w pszenicy wynosi ok. 70%, a on sam nie ma zbyt wielu wartości odżywczych głownie ze względu na niewielką ilość lizyny. Więc sam w sobie nie ma nic niezdrowego, jest po prostu mało wartościowy, stąd taki seitan czy smażony chiński gluten (btw można zrobić łatwo samemu) albo jako wypełniacz w produktach wegańskich do odgrzania jest biednym źródłem białka. No ale CHEMIJA LUDZIEE TRUJO NAS!!1

    9
  • psiara-kociara

    mnie kumpela prawie umarła zanim w końcu dotarli do tego, że ma celiakię. a co "wspierająca" rodzina na to? "przyjedź na wielkanoc, ale nie będziemy dla ciebie specjalnie osobno żarcia robić na te twoje wymysły, rodzina chce przyjechać i normalnie się najeść". cały wachlarz tekstów o tym, że jest nienormalna, wydziwia, ma fanaberię i "no przecież nie musisz głodować, jak zjesz mało to nic ci nie będzie". jak taka wspaniała osoba wyrosła z takiego wieśniactwa to niesamowite. no i tak, "nagle" miała alergię w przeciągu ostatnich 10 lat. widocznie wcześniej objawy nie były tak widoczne jak krwawienie i rzyganie. a i człowiek wielu rzeczy o swoim organizmie może zwyczajnie nie wiedzieć - bo skąd?

    65
  • arpscyth
    arpscyth 4 lata temu Odpowiedz

    Teoretycznie oryginalny chleb nie zawierał glutenu

    42
  • arpscyth
    arpscyth 4 lata temu Odpowiedz

    W praktyce to nieistotne

    -12
  • oneironauta

    @arpscyth skąd takie info?

    1
  • arpscyth
    arpscyth 4 lata temu Odpowiedz

    @oneironauta U osoby ze zdrowymi jelitami gluten nie powinien się wchłaniać, a szczepieni mają zgodę rodziców na uszkodzenie

    -31
  • oneironauta

    @arpscyth tzn bardziej chodziło mi o to skąd informacja że oryginalny chleb nie zawierał glutenu.

    3
  • arpscyth
    arpscyth 4 lata temu Odpowiedz

    @oneironauta Prymitywny proces produkcyjny wymaga leżakowania ciasta przez kilka dni(!) przed przystąpieniem do pieczenia. W takim czasie gluten ulega rozpadowi.

    16
  • Merkav
    Merkav 4 lata temu Odpowiedz

    Jest tez teoria, że współczesne zboże jest tak inne od zboża co było kiedyś.

    48
  • mateusz-kowalski1

    Jedna teoria jest taka, że przez nowoczesną medycynę i podejście do życia żyje coraz więcej ludzi, którzy w normalnych okolicznościach(czyt. nienormalnych) by najzwyczajniej w świecie umarli, a tak rozpowszechniają geny "słabości".

    85
  • sinc
    sinc 4 lata temu Odpowiedz

    @mateusz-kowalski1 Coś w tym jest. Choć trudno o bezpośredni dowód, to jednak zmieniły się średnia życia i średnia dożycia.

    5
  • SPLENDOR
    SPLENDOR 4 lata temu Odpowiedz

    normalnie. Ewolucja. Człowiek i inne organizmy bez przerwy się zmieniają i dostosowują do warunków, w jakich żyją. Sama jeszcze 5 lat temu piłam mleko. Obecnie unikam jak ognia.

    23
  • Whaaaaaaaat

    @splendor Spróbuj bez laktozy, mi podchodzi.

    19
  • djedi_teaser

    Glifosat i różne śmiecie dodawane do ziemi i jedzenia. Ale dla ignorantów to przecież 'teorie spiskowe'

    16
  • Zbyncom
    Zbyncom 4 lata temu Odpowiedz

    najlepsi są Ci uczuleni na gluten co pizze mogą jeść, ale chleb -> o kurła ! po kromce umierają :P

    21
  • djedi_teaser

    @zbyncom uczulony na gluten nie zje pizzy glutenowej tylko bezglutenową.

    21
  • Zbyncom
    Zbyncom 4 lata temu Odpowiedz

    @djedi-teaser uczulony! slowo klucz

    12
  • heroelo
    heroelo 4 lata temu Odpowiedz

    @zbyncom znam ludzi co po prostu wolą chleb bez gluteny bo im bardziej smakuje

    -5
  • oneironauta

    @heroelo To pewnie ci sami co im smakuje brytyjskie żarcie :P

    6
  • heroelo
    heroelo 4 lata temu Odpowiedz

    @oneironauta No tak, przecież nic nie dorówna schabowemu z ziemniakami.

    1
  • oneironauta

    @heroelo luz, żartuję tylko :P Ale schabowego z ziemniaczkami to Ty szanuj!

    5
  • kl134
    kl134 4 lata temu Odpowiedz

    No nic się nie stało, tylko ilość glutenu w chlebie skoczyła kilkuset krotnie, bo szybciej się piecze

    32
  • Pendragon91

    Bo badanie alergii pokarmowych to relatywnie młoda gałąź medycyny? Pogadajcie ze swoimi babciami. W ich czasach wielu ludzi przekręcali się w młodzieńczym wieku i nikt nie wiedział dlaczego. Po drugie życie w sterylnych warunkach sprawiło, że stały się one dużo, dużo częstsze. Po trzecie jest pełno dzbanów, którzy wmówili sobie nietolerancję na gluten, bo to modny temat XD

    87
  • kalina-dziadosz

    @pendragon9156 Celiakia nie jest alergią tylko nietolerancją. To są zupełnie inne schorzenia.

    1
  • Pendragon91

    @kalina-dziadosz Jasne, ale to nie ja nie odróżniam, tylko ludzie, którzy przestali z dnia na dzień jeść gluten. Nie poszli się przebadać, ani nic, tylko stwierdzili "mie to szkodzi, bo to modny temat".

    0
  • Zbyncom
    Zbyncom 4 lata temu Odpowiedz

    ja to zacząłem jeść czysty gluten bo mnie już tak to wqrwia ;P -> Seitan -> polecam

    14
  • Shaienne
    Shaienne 4 lata temu Odpowiedz

    @zbyncom Pycha

    5
  • marek-zegarek9249

    Przez tysiące lat ludzie nie znali podstaw medycyny, umierali w wieku 30 lat i komu to przeszkadzało.... Mój blog: adeptusrpg.wordpress.com

    -25
  • sefirotfl

    Już inni ludzie powypisywali mądre komentarze. Ja tylko dodam, że homo sapiens wyewoluował 200/300 tysięcy lat temu, tak że niekoniecznie jego organizm jest dostosowany do rzeczy wprowadzonych "ledwie" 5 tysięcy lat temu. Druga sprawa, kiedyś nie wiedziano po prostu, że to jest taka czy sraka alergia - wierzono pewnie, że wiedźma rzuciła czar albo coś w ten deseń. Ludzka umieralność też była znacznie większa, tylko często nie wiedziano, co dokładnie było przyczyną śmierci. Trzecia sprawa - nie każdy unikający glutenu ma alergię na niego. Gluten jest po prostu niezdrowy dla jelit, tak samo jak cukier czy alkohol jest niezdrowy, ale tak samo jak z cukrem czy alkoholem, jeden organizm będzie go znosił gorzej, drugi lepiej. UWAGA, będzie o sraniu, wrażliwi mogą skończyć czytać. Ja np. całe życie miałam wzdęcia, chodziłam do kibla z dwójką po pięć razy dziennie, a jakbyś wszedł po mnie do tegoż kibla, to byś umarł na miejscu od smrodu. Przestałam żreć gluten - jak ręką odjął. To samo moja znajoma. Więc mi tam lepiej żyć bez glutenu.

    61
  • Whaaaaaaaat

    @sefirotfl Podobnie zreszta jak z laktoza, nie jestem na nią uczulony, ale po mleku mam taki desant gowna ze głowa mała. A jak pije sobie mleko bez laktozy to od razu spokój na dzielni.

    44
  • KBTWvi312kKbWY2i

    @whaaaaaaaat na laktoze nie ma uczulenia tylko nietolerancja (jak na gluten), gdzie twój organizn wytwarza zbyt mała ilość laktazy do strawienia laktozy. Wtedy taka laktoza zaczyna fermentować dzięki bakteriom w jelitach dając nieprzyjemne objawy. Dodam, że niedobór laktazy jest zazwyczaj nabyty niż wrodzony. Np przez błędy zywieniowe lub odstawienie produktów mlecznych bez nietolerancji

    edytowano: 4 lata temu
    41
  • czarnykefir

    @sefirotfl Zdaje się, że wzdęcia i rozwolnienia po produktach zbożowych były mylnie przypisywane glutenowi, a po dokładniejszych badaniach okazało się, że w większości przypadków chodzi o występujące razem z glutenem długie cukry, które podobnie jak w nietolerancji laktozy nie są trawione i potem dają pożywkę dla bakterii.

    22
  • KBTWvi312kKbWY2i

    @czarnykefir też niektórzy myślą, że mają nietolerancje, bo po zjedzeniu pieczywa mają objawy, a może być to spowodowane różnego rodzaju ulepszaczami, spulchniaczami i innym syfem

    24
  • Whaaaaaaaat

    @cozazjebanapogoda Dziękuje za wyjaśnienie :) pozdrawiam !

    3
  • kalina-dziadosz

    @sefirotfl Tylko, że ewolucja trwa nadal. Homo sapiens nie zatrzymało się w rozwoju te 200/300 lat temu. Cały czas dostosowujemy się do zmieniającego środowiska. Dlatego mamy np. różne kolory skóry (podział na rasy pojawił się długo po tym, jak gatunek homo sapiens już istniał), a Europejczycy są lepiej przystosowani do trawienia alkoholu niż Azjaci. Procedurę tworzenia napojów wysoko procentowych nasi przodkowie wymyślili w pierwszych wiekach naszej ery, więc mieliśmy mniej niż 2000 lat, żeby się do nich dostosować. Do Japonii wódka dotarła w XIX wieku i te kilkaset lat różnicy wystarczyło, żeby powstała różnica w ilości produkowanych enzymów. Tak że coś, co pojawiło się w diecie 5000 lat temu też powinno wywołać odpowiednie przystosowanie.

    0
  • Nir
    Nir 4 lata temu Odpowiedz

    Ta paranoja ma jednak pewien pozytywny skutek: ludzie z celiakią mogą iść do sklepu i zrobić bezpieczne zakupy, lub iść do restauracji/kawiarni bez obaw, że to się negatywnie odbije na ich zdrowiu.

    98
  • kalina-dziadosz

    @nir Z drugiej strony, wcześniej jak kupowali coś opisane jako gluten free, to mieli pewność, że jest odpowiednie. Teraz za każdym razem jest ryzyko, że producent ma wyj...ane, tylko dodał napis na etykiecie, jako chwyt marketingowy. To tego ceny produktów bez glutenu poszybowały dodatkowo w górę, jakby przez samą inflację nie było już dość drogo.

    1
  • Nir
    Nir 4 lata temu Odpowiedz

    @kalina-dziadosz patrz, a ja głupi miałem nadzieję, że producenci nie robią takich numerów, a finansowo wypada to korzystniej niż kiedyś... Na swoje usprawiedliwienie powiem, że nie interesowałem się zbytnio tym tematem, bo nie znam nikogo z celiakią i miałem naiwne przekonanie, że poszło to w lepszym kierunku.

    edytowano: 4 lata temu
    0
  • b4PGDRxEx6YwoQsF

    W sumie mam jeszcze jedno przemyślenie, alergolog mojego męża twierdzi, że ludzie przyjmujacy w dzieciństwie dużo antybiotyków bez jednoczesnego dbania o florę jelitową, są bardziej podatni na alergie pokarmowe. Nie wiem czy u was tez tak było, ale ja mam wrażenie, że w latach 90 jadało się sporo antybiotyków...

    56
  • agataas
    agataas 4 lata temu Odpowiedz

    @lunaria gdyby nie reklamy to bym nie wiedziała, że przy antybiotykach można/ powinno się brać coś na osłonę jelit i reszty ekipy lol

    14
  • Äppel
    Äppel 4 lata temu Odpowiedz

    @lunaria mikrobiom w naszych jelitach ma wpływ na całe życie. Nawet udowodniono, że przeszczep kału pomaga w wielu dolegliwościach. Tu fajny artykuł o mocy naszego biomu https://wyborcza.pl/piatekekstra/7,129155,17202476,rzadzi-nami-mikrobiom.html?disableRedirects=true

    5
  • b4PGDRxEx6YwoQsF

    Przypadeg że w ciągu ostatnich kilkunastu lat inżynieria żywności tak bardzo poszła do przodu. Ale to pewnie bez związku, tak somdze.

    38
  • wojciech-oauthtest-radosz

    Kapitan oczywisty już wyjaśnia: 1) zmodyfikowano pszenice by miała więcej glutenu 2) czasem dodają gluten dodatkowo 3) zawsze szkodził ale jak cukier na zeby - powoli i nie zauważalnie A zwiększono ilość glutenu by ciasto nie pękało i prościej można by wypiekać z mrożonego ciasta.

    77
  • b4PGDRxEx6YwoQsF

    @wojciech-oauthtest-radosz właśnie tak jest, dodaje się gluten bo pełni funkcję lepiszcza w produktach zbożowych.

    45
  • KBTWvi312kKbWY2i

    @wojciech-oauthtest-radosz u zdrowych ludzi bez nietolerancji, alergii itd gluten nie jest szkodliwy. To mit. Dopiero jak masz niezdiagniozowaną chorobe i go spożywasz to wtedy staję się szkodliwy. Dodam, że przy hashimoto również poleca się odstawienie glutenu. Niestety przetworzona żywność, różnego rodzaju dodatki do żywności, antybiotykii, niezdrowy styl życia będą sprzyjały występowaniu różnego rodzaju alergii i nietolerancji

    27
  • SkorekX
    SkorekX 4 lata temu Odpowiedz

    @cozazjebanapogoda związek z hashimoto nie został potwierdzony

    2
  • kalina-dziadosz

    @cozazjebanapogoda Przetworzona żywność i pozostałe rzeczy, które wymieniłeś mogą powodować alergię, ale nie nietolerancję, która jest uwarunkowana genetycznie (brak enzymu rozkładającego gluten). Nie istnieje alergia na gluten. Jest tylko nietolerancja.

    0
  • KBTWvi312kKbWY2i

    @kalina-dziadosz nietolerancja może byc nabyta

    0
  • ZephKan
    ZephKan 4 lata temu Odpowiedz

    Tylko by było zabawniej alergicy na orzechy, truskawki czy laktozę jakoś nie prowadzą ekspansji by zakazać tych produktów.

    -42
  • kumpir
    kumpir 4 lata temu Odpowiedz

    @jarkanlastchaos36 Hmmm... nie widziałem marszów ludzi z celiakią mających na celu zakaz produkcji produktów glutenowych? Skąd ty to wziąłeś?

    73
  • b4PGDRxEx6YwoQsF

    @jarkanlastchaos36 pierwsze słyszę żeby bezglutenowcy chcieli coś zakazywać

    56
  • Whaaaaaaaat

    @jarkanlastchaos36 Srogie ćpanie milordzie łykasz, jakiś namiar?

    47
  • ZephKan
    ZephKan 4 lata temu Odpowiedz

    @kumpir @LUNARIA Pracowałem w sklepie jak był wysryw "mody na jedzenie bezglutenowe" i widziałem jakaś babka szukała mięsa bezglutenowego. Zaczęła się awanturować jak koleżanka powiedziała, że mięso nie zawiera glutenu bo "na upakowaniu w takim razie powinno być napisane bo słyszała, że gluten szkodzi". Inny przypadek. Kupuje koleś od zawsze płatki kukurydziane Corn Flakes. Na opakowaniu jest napis "GLUTEN FREE" i typek wyskakuje z tekstem "Ooo bez glutenowe już robią". Marszów może nie robią, ale sporo "gwiazdeczek internetu" swego czasu przekonywało swoją publikę by unikać glutenu "bo szkodzi" ;) @Whaaaaaaaat nie sprzedam swojego dostawcy xD

    -2
  • kumpir
    kumpir 4 lata temu Odpowiedz

    @jarkanlastchaos36 ad1. Dość powszechne uzdatniacze do mięsa zawierają gluten, tak więc pytanie nie jest tak debilne jak ci się zdaje. Fakt oznaczenie, że to konkretne mięso jest bezpieczna dla alergików byłoby mile. Ad2. Jak kiedyś wyjdziesz na pole, to przyjrzyj się jak rośnie bezglutenowa kukurydza, albo owies. Zauważysz, że dość powszechnie rośnie tam też żyto. Stąd też owies lub kukurydza przy zbiorach nie są w pełni bezglutenowe. Tak więc nie, płatki kukurydziane, czy owsiane zazwyczaj nie są bezglutenowe. Co do glutenu, to tak- w dużych ilościach szkodzi- tworzy stany zapalne w jelitach.

    edytowano: 4 lata temu
    -3
  • Komparator

    Chemia "spożywcza"

    20

0.053681135177612